„Alarm! Groźny składnik w mące – Produkt znika ze sklepów”
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem produktu „Mąka z ziarna ciecierzycy 1 kg”, produkowanego przez firmę Naturalnie Zdrowe. W wyniku przeprowadzonych badan doszło do wykrycia soi w produkcie, który nie został odpowiednio oznaczony na etykiecie, jako zawierający ten składnik alergenny.
Jeśli jesteś uczulony na soję, powinieneś unikać produktów z tej konkretnej partii, z datą minimalnej trwałości do 25.02.2024 r. Spożycie soi przez alergików może wywołać niebezpieczne reakcje alergiczne.
Z informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego wynika, że producent został już o problemie poinformowany i podjął kroki mające na celu wycofanie produktu ze sklepów. Tymczasem, Państwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje postępowanie mające na celu wyjaśnienie przyczyn nieprawidłowości.
Soja jest składnikiem pojawiającym się często w produktach spożywczych, ze względu na wysoką zawartość białka jest używana między innymi w produkcji konserw i wędlin. Według Agencji Leków i Żywności USA, soja jest jednym z produktów spożywczych, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne.
Główny Inspektorat Sanitarny na bieżąco informuje o problemach z produktami spożywczymi na swojej stronie internetowej. Celem tych komunikatów jest pomoc w wycofywaniu wadliwych produktów ze sprzedaży, a także zwracaniu ich do sklepów przez konsumentów.