Odżywianie zgodne z grupą krwi
Ze względu na rodzaj grupy krwi, istotną kwestią w odżywianiu jest odpowiednio dobrana żywność. Każdy produkt, spożywany w naszej codziennej diecie inaczej wpłynie na osobę z grupą krwi 0 a np A.
Osoby z grupą krwi 0, mają wytrzymałe organizmy. Z tego też powodu ich organizm świetnie radzi sobie z większością spożywanych produktów. Przede wszystkim, dobrze przyswajają mięsa i ryby. Jedynym problem, z jakim zmagają się takie osoby, jest problem w trawienu pszenicy oraz produktów mlecznych. Natomiast, ich szybka przemiana materii, w połączeniu ze skłonnością do wysiłku fizycznego, powoduje zbilansowaną przemianę materii.
Dla osób z grupą krwi A zalecane jest spożywanie białek pochodzenia roślinnego oraz wszystkie produkty zbożowe. Oprócz tego zalecane jest częste spożywanie dużej ilości orzechów, pestek, ryb i owoców morza.
Osoby z grupą krwi B świetnie radzą sobie z trawieniem większej ilości produktów niż osoby z grupą krwi A. Wskazaniami dla tych osób, jest stosowanie zróżnicowanej diety. Dieta zróżnicowana, która będzie zawierała najszlachetniejsze rodzaje mięs i roślin, korzystnie wpływie na organizm osób z grupą krwi B. Niekorzystnym wpływem na organizm u takich osób są produkty pszeniczne oraz kukurydza.
Grupa krwi AB, to zrównoważone połączenie diety grup krwi, zarówno A jak i B. Wskazaniami dla osób z grupą krwi AB, jest spożywanie nabiału, wielu zbóż. Zaleceniem jest częsty ruch i wysiłek na świeżym powietrzu, ze względu na wysoką wytrzymałość fizyczną organizmu. Unikać powinny spożywania mięsa czerwonego, pszenicy, pestek orzechów czy roślin strączkowych, pomarańczy.