„PKP Intercity: Ceny w wagonach Wars wzrosły. Nowe menu”
Podróże pociągami PKP Intercity stały się droższe – nie tylko jeśli chodzi o samo przemieszczanie się. Spółka Wars, związana z PKP Intercity, wprowadziła nowe menu w wagonach restauracyjnych, które niestety zaskakuje wyższymi cenami. Zmiany nie dotyczą tylko cen, ale także oferty dań oraz ich wielkości.
Rozpoczynając od śniadań, pasażerowie zauważą, że cena takich pozycji jak domowa jajecznica na maśle, śniadanie polskie czy frankfurterki na gorąco, poszła w górę o 10 groszy. Rośnie też cena popularnego żurku na zakwasie staropolskim – trzeba za niego wydać teraz 18 zł, podczas gdy wcześniej kosztował 17,50 zł. Nawet napoje alkoholowe drożały – jasne piwo kosztuje teraz 15 zł, a pszeniczne o złotówkę więcej.
Jeśli zdecydujemy się na obiad, również musimy liczyć się z wyższymi kosztami. Za kotleta schabowego w tradycyjnej odsłonie trzeba było wcześniej zapłacić 39,50 zł. Od teraz będzie on kosztował aż 42 złote. Cena jednak nie idzie w parze z ilością – porcje zostały zmniejszone. Waga dania składającego się z kotleta schabowego, ziemniaków z dodatkiem koperku oraz mizerii wynosi teraz 460 gramów, a wcześniej było to 530 gramów.
Taka sama sytuacja dotyczy grillowanego fileta z kurczaka – cena wzrosła z 39,50 zł do 42, a waga zmniejszyła się z 410 do 380 gramów. W nowym menu pojawiły się jednak nowe propozycje – chili con carne za 38 zł czy sałatka z kurczakiem. Po raz pierwszy wprowadzono również opcję wegańską – makaron z sosem pomidorowym za 35 zł.
Te zmiany wywołują wiele pytań. Czy wyższe ceny przekładają się na wyższą jakość? Czy mniejsze porcje zadowolą pasażerów długodystansowych pociągów? Na te pytania odpowiedzą dopiero pasażerowie PKP Intercity korzystający z usług restauracyjnych wagonów. Wprowadzone zmiany są jednak faktem – podróżowanie pociągami PKP Intercity stało się droższe nie tylko ze względu na bilety, ale także na koszty jedzenia na pokładzie.