„Ostrzeżenie GIS: Salmonella w partiach hamburgerów!”
Ważne ostrzeżenie dla konsumentów: GIS apeluje o nie spożywanie określonej partii hamburgerów drobiowych!
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o znalezieniu groźnej bakterii salmonella w partii hamburgerów drobiowych marki yano. Produkty te mogą stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia osób, które je spożyją. Salmonella wywołuje zatrucia pokarmowe, a jej objawy to między innymi nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka, a niekiedy cięższe dolegliwości takie jak odwodnienie czy spadki ciśnienia krwi.
Produkty, przed którymi ostrzega GIS, to „Hamburger drobiowy Classic” o masie 250g, z datą przydatności do spożycia 27.03.2024, numerem partii 6350290081 oraz kodem kreskowym 5 900751 015603. Ich producentem jest firma ANIMEX FOODS Sp. z o.o. z siedzibą w Opolu.
W przypadku posiadania wymienionego produktu lub spożycia hamburgera z tej partii i zauważeniu objawów zatrucia niezwłocznie należy skontaktować się z lekarzem.
Producent, ANIMEX FOODS, podjął już odpowiednie kroki, informując o przeprowadzeniu analizy ryzyka, zapewniając, że proces produkcji odbywał się zgodnie z obowiązującymi procedurami i w kontrolowanych warunkach. Wewnętrzna kontrola nie potwierdziła obecności bakterii, jednak procedura wycofywania partii produktu z obiegu rynkowego jest już zakończona.
Podnoszenie świadomości społecznej o ryzyku związanym ze spożyciem niedogotowanych mięs drobiowych oraz surowych jaj jest niezwykle istotnym elementem prewencji zatrucia salmonellą. GIS apeluje do konsumentów o dokładne sprawdzanie oznaczeń zakupionych produktów. Co więcej, zachowanie higieny przy przygotowywaniu posiłków i dbałość o właściwe przechowywanie żywności mogą zapobiec wystąpieniu wielu przypadków zatruć.
Jeżeli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa produktów, które masz w domu, lub potrzebujesz więcej informacji na temat zatrucia pokarmowego salmonellą, to ważne jest, abyś szukał wiarygodnych źródeł i kontaktował się z właściwymi instytucjami zdrowia publicznego.
GIS pozostaje aktywny w monitorowaniu sytuacji i informowaniu konsumentów o wszelkich zagrożeniach związanych z żywnością, dbając o zdrowie i bezpieczeństwo społeczeństwa.