„Czy aspartam rakotwórczy? WHO ma go uznawać za szkodliwy”
Aspartam, popularny sztuczny środek słodzący, może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi, wywołując raka – wynika z najnowszych badań. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), działająca pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ma w lipcu tego roku wpisać tę substancję na listę potencjalnych czynników rakotwórczych.
Jak podaje agencja Reuters, informacje te mają być jedynie ogólnym ostrzeżeniem, ponieważ nie określono, jaka dawka aspartamu może prowadzić do rozwoju nowotworu. Rozpatrując potencjalną szkodliwość aspartamu dla zdrowia, warto mieć na uwadze, że ten środek jest szczególnie popularny w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w produkcji napojów dietetycznych oraz gum do żucia.
Aspartam jest też często spotykany w produktach farmaceutycznych czy pod postacią tabletek używanych zamiast cukru w kawie czy herbacie. Na etykietach towarów spożywczych sztuczny słodzik oznaczany jest kodem E951.
W związku z powyższym, organizacje takie jak Wspólny Komitet Ekspertów WHO i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) dokonują regularnych badań nad wpływem aspartamu na ludzkie zdrowie. Jak podaje Reuters, najnowsze ustalenia JECFA w tej sprawie mają zostać ogłoszone 14 lipca tego roku.
Pomimo braku konkretnych wyników badanń, jest to przestroga dla osób często sięgających po sztuczne słodycze. Człowiek do normalnego funkcjonowania potrzebuje naturalnych składników odżywczych, które dostarcza mu prawidłowa dieta. Sztuczne produkty, takie jak aspartam, mogą zakłócić ten proces, co z kolei może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.